Posledních pár dní se mi na talíři střídaly snídaňové koláčky nesoucí se v jednom duchu, a to „rychle upeč a ještě rychleji to sežer“. Proto, když se mi naskytne možnost se v kuchyni zdržet přece jenom o maličkou chvilku déle, ráda toho okamžitě využívám k sesmolení nějaké super zdravé a přitom chuťově luxusní dobrůtky. A tak jednoho rána vznikl recept právě na tyto bezlaktózové a bezlepkové krtčí dortíky.
Na kakaový korpus si připravíme:
45g hladké pohankové mouky
10g kakaového prášku Purasana
50ml mandlového mléka EcoMil
1 vejce
1 bílek
čokoládové stéviové kapky
zarovnanou lžíci bezfosfátového kypřícího prášku
Na tvarohovou náplň si smícháme:
150g bezlaktózového tvarohu
1 lžíci práškového erythritolu
nastrouhanou vysokoprocentní čokoládu
rozdrcené kukuřičné lupínky
Nejprve si vidličkou do hladka vyšleháme mandlové mléko společně s vejcem, bílkem a čokoládovými stéviovými kapkami. K této směsi poté přimícháme pohankovou mouku, kakaový prášek a kypřící prášek. Vznikne nám hladké kakaové těstíčko střední konzistence, které se přelijeme do dvou kokosovým olejem vymazaných formiček na malé tartaletky a dáme péct při 180C na 15-20 minut. Po zchladnutí takto upečených dortíků si jejich vrch zlehka naškrábeme vidličkou, abychom si vytvořili kakaové drobky na konečné dozdobení a zároveň tak vydlabali žlábky, které vyplníme na půlku rozkrojeným banánem a přikryjeme krémem připraveným z bezlaktózového tvarohu a práškové erythritolu, a já si pro doplnění přidala ještě nastrouhanou vysokoprocentní čokošku a rozdrcené kukuřičné lupínky. Pak už jen takto vzniklé hroudičky zasypeme připravenými dortovými drobky a dáme na hodinku chladit do lednice.