Food Inspiration II.

Po delší době vám opět přináším lehkou inspiraci na zdravá a vyvážená jídla, která si můžete dopřát k obědu, a to třeba hned v blížícím se novém nadcházejícím týdnu. A protože se jedná o ty nejjednodušší jídla, která nevyžadují podrobnější recept nebo popis postupu, vejde se nám jich do jednoho článku hned pěkná sbírka. Některé z nich můžete brát pouze jako inspiraci na surovinu, kterou můžete bez obav zařadit do svého jídelníčku a úžasně si na ní pochutnat  – třeba takové shirataki nudle nebo šmakouní klobásu.

Rozpečené celozrnné toasty

IMG_7573

Rozpečené celozrnné toasty (zn. Rivercote z Lidlu) nadupané velkým množstvím zeleniny, grilovaným kuřecím masíčkem a super zdravou (a i přesto naprosto vynikající) tatarkou z řeckého milko jogurtu. Tu si připravíte smícháním milko řeckého jogurtu s trochou hořčice, kečupu slazeného stévií, dochuceného solí, pepřem a najemno nakrájenou červenou cibulí a kyselými okurkami (já si pro pikantnější chuť přimíchala ještě špetku harissa koření) a dobrota je na světě.

Letní závitky s kuřecím masem

IMG_7757

Jedno z nejdietnějších jídel, které se dá snad vymyslet. Moje letní závitky jsou narvané na tenké nudličky nakrájenou mrkví, okurkou, kedlubnou a červenou paprikou a mixem listových salátů. Pro doplnění potřebných bílkovin nechybí natrhané pečení kuřecí masíčko a to vše je zabalené v rýžovém papíru. Na omáčku, v které si pak letní závitky namáčím, si smíchám dohromady vždy jen limetkovou šťávu, sojovou omáčku bez cukru, čínské koření od Grešíka, chilli vločky, trochu zero javorového sirupu a pár kapek neochucené stévie.

Zdravější verze smaženého sýru

IMG_7523

Obalovaný sýr tak jak ho všichni známe, jen ve zdravější verzi – obalený v hladké špaldové mouce, vajíčku a rozemletých kukuřičných lupínkách. Nakonec místo smažení pečený v troubě a chuťově téměř stejně uspokojující.

Oblíbené tvarohové nočky se zelím a klobásou

IMG_7756

Tvarohové nočky (těsto si připravíme z 90g tvarohu, 1 bílku, soli, granulovaného česneku, 40g hladké špaldové mouky a 40g rozemletých ovesných vloček) vařené do vyplavání v osolené a vroucí vodě a nakonec servírované s opečenou šmakouní klobásou, která má oproti klasické klobáse snížený obsah tuků a navýšený obsah bílkovin, bílým zelím a pořádnou posypkou z lahůdkového droždí.

Mé poprvé s shirataki nudlemi

IMG_7739

Oběd v podobě naprosto jednoduchých nudlí s kuřecím masem a zeleninou. Přidávám ho především proto, že jsem konečně překonala můj strach z shirataki těstovin, zkombinovala je půl na půl s klasickými rýžovými nudlemi a nakonec byla mile překvapena. Při proplachování smrdí sice jako týden starý ponožky, ale po dochucení bych je od klasických rýžových těstovin skoro nerozeznala, jen že jsou malinko tužší. A jejich největší plus? Jsou bezkalorické, bez lepku, tuku, cukrů a jediné, co obsahují, je vláknina.

 

Napsat komentář