Velikonoční speciál

Přesně za měsíc jsou tu Velikonoce – svátky, které s velkým nadšením již několik let úspěsně ignoruju. V plánu to bylo i letos, jenže právě v souvislosti s nimi mě opět oslovila redakce Aha pro ženy (s kterými jsem spolupracovala již během vánočních svátků), zda bych nedala dohromady nějaký můj zdravotní recepis. Redakce mě zároveň poprosila o to, zda by jeden recept nemohl být sladký a druhý naopak slaný. A i přesto, že mojí doménou je převážně to sladké pečení, souhlasila jsem, a nakonec zvolila a ozdravila ty největší velikonoční klasiky – mazanec a velikonoční nádivku. Mazance jsem nakonec upekla v roztomilé mini verzi a ihned si na nich pochutnala během dnešní snídaně. Nádivka naopak padla k obědu a čeká mě i k večeři, a byla pro mě samotnou obrovským překvapením. Vždy jsem nad tímto jídlem ohrnovala nos, nikdy ho nejedla a světe div se, ona je to neskutečná dobrota a hlavně jako dělaná do školních krabiček, kdy jídlo většinou jíte studené a někde na půli cesty mezi jednou a druhou přednáškou.

Velikonoční mini mazance

IMG_7122

Na 2 mini mazance pečené ve formičkách na XXL muffiny si připravíme:
45g špaldové hladké mouky
60ml mléka
50g nízkotučného tvarohu
65g rozemletých ovesných vloček Mornflake
20g mandlového proteinu nebo rozemletých mandlí
1 bílek vyšlehaný na tuhý sníh
vanilkové stéviové kapky
špetka třtinového cukru
lžička sušeného droždí
mandle, rozinky, oříšky, jakékoliv sušené ovoce, semínka
řepkový olej na potření

Nejprve si z teplého mléka, špetky třtinového cukru a sušeného droždí necháme vzejít kvásek, který následně přimícháme ke směsi hladké špaldové mouky, nízkotučného tvarohu, rozemletých ovesných vloček a mandlí, rozinek, plátků mandlí nebo jiných oříšků a sušeného ovoce, které máme rádi. Na závěr do hutného těsta vmícháme bílek vyšlehaný společně se sladidlem na tuhý sníh. Těsto necháme hodinku kynout na teplém místě, poté si ho rozdělíme na 2 části, z kterých vytvarujeme bochánky. Bochánky vložíme do kulatých formiček vyložených pečícím papírem, pomašlujeme kapkou řepkového oleje, zasypeme mandlovými plátky a při 180C pečeme 30 minut.

Velikonoční nádivka

IMG_7170

Na nádivku pečenou v menším pekáčku si připravíme:
80g kuřecího masa (povařeného v osolené vodě) nakrájeného na kostky
80g kladenské pečeně nakrájené na kostky
2 vejce
1 bílek
60ml mléka
120g na kostičky nakrájeného celozrnného toastového chleba (já použila celozrnný Olz, který koupíte v Albertu nebo Tescu)
50g spařeného a nahrubo nasekaného špenátu
90g nahrubo nastrouhané cukety
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
lžíce polévkového koření (libeček, pažitka, petržel)
půl lžičky bezfosfátového kypřícího prášku

Mléko a žloutky si zlehka vidličkou vyšleháme společně se solí, pepřem, muškátovým oříškem a polévkovým kořením. Do této směsi namočíme na kostičky nakrájený celozrnný toastový chléb a necháme nasáknout. Poté přimícháme nahrubo nasekaný předem spařený špenát, nastrouhanou cuketu, na kostky nakrájené kuřecí maso, kladenskou pečeni a bezfosfátový kypřící prášek. Jako poslední vmícháme ušlehaný sníh ze 3 bílků společně se špetkou soli. Směs si přeneseme do pekáčku vymazaného kapkou řepkového oleje a při 200C pečeme asi 30 minut dokud povrch nádivky nezezlátne.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s