Jak jsem svůj první dort na objednávku pekla

IMG_4465.JPG

Vůbec poprvé se stalo, že mě oslovil někdo s tím, zda bych mu neupekla nějakou z mých zdravých dobrot jakožto narozeninový dárek pro svého blízkého, což mě samozřejmě neuvěřitelně potěšilo. Byla dokonce do mě vložena taková důvěra, že jsem ohledně výsledného dortu a kombinace chutí měla téměř volnou ruku. Jediným požadavkem bylo, aby dortík obsahoval nějaké to ovoce – já se tak rozhodla pro jahody a s čím jiným by právě jahody mohly tvořit dokonalý soulad než s čokoládou.

Upekla jsem tak menší dort o třech vrstvičkách, kdy tu základní tvořil vláčný čokoládový korpus ze špaldové mouky, na něm byl navrstvený lehounký jahodovo-tvarohový krém s kousky čokolády a to celé došperkovano právě plátky jahod a zalité jahodovou agarovou želatinou. Tak jak krásně dort vypadal i voněl a podle zpětných ohlasů dokonce ještě lépe chutnal. Takže pokud i vy byste chtěli potěšit někoho z vašich blízkých a na narozeninovou nebo jinou oslavu mu upéct bezvýčitkový a lehounký dortík, píši vám recept.

IMG_4466.JPG

Na spodní čokoládový korpus si připravíme:
2 vejce
80g nízkotučného tvarohu
80g jablečného pyré
15g kvalitního kakaového prášku
100g hladké špaldové mouky
lžíce kypřícího prášku
sladidlo (já použila karamelové flavdrops)

Nejprve si vidličkou nebo metličkou prošleháme vejce společně s tvarohem, jablečným pyré a sladidlem. Poté přidáme kakaový prášek, špaldovou mouku a kypřící prášek. Vznikne nám hladké těstíčko o středně husté konzistence, které si přelijeme do dortové formy o průměru 18cm a při 180C pak čokoládový korpus pečeme 30 minut.

img_4463

Na jahodovo-tvarohový krém s kousky čokolády si připravíme:
250ml polotučného mléka
20g bezlepkového pudinkového prášku s kousky jahod
neochucené steviové kapky
80g nízkotučného tvarohu
20g nasekané vysokoprocentní čokolády

Nejprve si z mléka, stéviových kapek a pudinkového prášku uvaříme klasicky na sporáku hustý pudink, který necháme zchladnout a následně jej vymixujeme do hladkého krému s nízkotučným tvarohem. Jako poslední vmícháme do krému nasekanou vysokoprocentní čokoládu a můžeme krém nanést na vychladlý upečený čokoládový korpus.

IMG_4464.JPG

Dort si dáme alespoň na hodinku chladit do lednice, aby nám stihl ztuhnout vrchní tvarohovo-jahodový krém, na který poté naskládáme na plátky nakrájené jahody.

Na závěrečnou želatinovou vrstvičku na plotýnce prohřejeme:
100g rozmačkaných a propasírovaných jahod
50ml vody
2g agaru
lžíci kokosového cukru

Připravenou želatinovou vrstvičku poté přelijeme na dortu vyskládané jahody a po jejím mírném zchladnutí doprostřed dortíku umístíme kostičku vysokoprocentní čokolády.

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s