Chlebíčková veka ze špaldové mouky

IMG_0871.JPG

Chlebíčky s bramborovým salátem jsou něco, co u nás na Vánoce prostě nesmí chybět. Vždy se k obědu uvaří jen čočka na kyselo a během dne si pak každý bere od stolu, co mu je po chuti. A u mě to jsou vždy právě chlebíčky, kterých se dokážu i přejíst tak, že je pak minimálně do Silvestra nechci vůbec vidět. A protože tradice se mají dodržovat (a to i tyto rodinné) a nějakou zdravější verzi veky bych v kterémkoli z místních obchodů hledala jen těžko, rozhodla jsem se upéct si vlastní domácí chlebíčkovou veku, a to ze špaldové mouky a obohacenou alespoň o malé množství bílkovin navíc.

A jak se povedla! Ráno jsem si jí dopřála k snídani společně s tvarohovo-arašídovou pomazánkou a k obědu jsem si jí pak opečenou přichrupovala k čočkové polévce. Pekla jsem testovací verzi, takže opět z menšího množství mouky, na Vánoce si tak nebojte napéct z dvojité i trojité dávky, ať náhodou nestrádáte – i já to tak udělám.

IMG_0873.JPG

Na těsto na malou večku potřebujeme:
115g hladké špaldové mouky
15g hrachového proteinu Iswari (lze nahradit špaldovou moukou)
2 lžíce olivového oleje
60ml vlažné vody
1/6 kostky droždí
špetka třtinového cukru
sůl

Z vlažné vody, trochy třtinového cukru a droždí si připravíme kvásek. Než nám kvásek vzejde, tak si mezitím smícháme společně mouku se solí, hrachovým proteinovým práškem a olivovým olejem. Poté přilijeme vzešlý kvásek a rukama propracujeme v pevné nelepivé těsto, které dáme pod utěrku na půl hodinky kynout. Po půl hodině si z těsta vytvarujeme malou večku, kterou si přeneseme na plech a opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout další půl hodinku. Poté už jen veku pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na půl hodiny při 190C.

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s