Dodatečné vánoční pečení

Po publikování mých pár zdravých receptů na vánoční cukroví v časopise Aha pro ženy mi takhle volá děda, že by to chtěl okoštovat – tu mojí zdravovědu. Jenže já už samozřejmě všechno sežraný a v krabičkách ani drobeček. Navíc s koncem semestru a začátkem zkouškového absolutní minimum času a zároveň chuti hnát se do nějakého velkého vánočního pečení. A tak jsem se během čtvrtečního večera pustila jen do takového rychlopéča dvou druhů – jedním z nich je novinka v podobě ořechových rohlíčků a druhým z nich jsou medové perníčky, které jsem i přesto že původní recept je vydařený, alespoň malinko pozměnila, protože už je u mě prostě nepsaným pravidlem, že nikdy nepeču jedno a to samé.

Pokud jste si tedy ještě radostně neodfrkli nad napečeným vánočním cukrovím a neukryli veškerá vykrajovátka a formičky zase hezky hluboko na dno skříně, rozpalte troubu a upečte si při nejmenším tyto skvělé křehké ořechové rohlíčky, které se díky velkému podílu ořechů doslova rozsýpají v puse a kromě vzhledu lákají i svojí neodolatelnou vůní – takovou tou přesně vánoční. Ale pustit se můžete stejně tak i do perníčků, protože díky použití jedlé sody jsou hned do druhého dne měkounké a vláčné.

Křehké ořechové rohlíčky

IMG_0414.JPG

na 16 rohlíčků potřebujeme:
50g namletých ořechů (já dala půl na půl lískové a pekanové)
40g hladké špaldové mouky
40g mandlového másla
1 žloutek
1 vrchovatá lžíce zero javorového sirupu (můžete nahradit medem nebo klasickým sirupem)
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience smícháme a rukama vypracujeme v pevné těsto. Těsto poté vtlačujeme do vymazaných formiček na rohlíčky a pečeme při 180C 20 minut. Po dopečení je ihned vyklepneme z formiček a po zchladnutí přelijeme rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Ihned měkké medové perníčky

IMG_0567.JPG

Na 1 plech pěkně buclatých perníčků potřebujeme:
30g mandlové moučky
80g hladké špaldové mouky
1 lžíce (kolem 20g) rozpuštěného kvalitního medu přímo od včelaře
1 vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky perníkového koření
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience si smícháme a rukama zpracujeme v pevné nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na půl hodinky odpočinout do lednice. Poté pomocí potravinářské folie těsto rozválíme a vykrajujeme námi zvolené tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a při 190C pečeme 8-10 minut. Po vyndání z trouby perníčky ihned natřeme rozšlehaným vajíčkem, aby získaly na lesku.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s