Cukroví necukroví – část V.

Vánoční recepty, které jsou obsahem dnešního příspěvku jsem nazvala cukrovím necukrovím, protože když vás bude honit mlsná a zatoužíte po nějaké čokoládové senzaci, můžete si tyto dobroty uplácat klidně i v polovině července. Ne že byste si nemohli v červenci upéct třeba i takové linecké, ale nad čokoládovými sušenkami nebo kuličkami si na rozdíl právě od lineckého nebude nikdo ťukat na čelo. Recept na čokoládové kuličky vznikl tak trochu náhodou, když jsem dávala dohromady čokoládový krém do košíčků, a jako správný chocolate lover a hamoun v jednom chtěla do krému nacpat čokolády co největší množství. Po ztuhnutí mi samozřejmě krém vyšel moc hutný na to, aby šel zlehka protlačit zdobícím sáčkem, ale zase tak akorát hutný na to, abych z něj vytvarovala kuličky a následně je obalila v rozemletých ovesných vločkách. A co se týče sušenek, ty už jsou osvědčeným receptem, jelikož se mi osvědčily jako skvělý parťák do školní krabičky s odpolední sváčou, která díky malým obměnám může chutnat pokaždé trochu jinak – jednou jsem si do základního těsta přidala sušené ovoce, jindy oříšky,  skořici, kokos a nebo jako v případě dnešního receptu holandské kakao.

Čokoládově-čokoládové kuličky

IMG_9421.JPG

Na 10 kousků tohoto čokoládového nebe potřebujeme:
50g goldessy light (koupíte v Lidlu, jedná se o světle modrou vaničku s nápisem Cream Spread Balance)
20g hladkého arašídového másla
20g erythritolu nebo jiného práškového sladidla (ten mějte v robotu pomletý na texturu podobnou klasickému moučkovému cukru)
1 zarovnaná lžíce holandského kakaa
20g rozpuštěné vysokoprocentní čokolády
rozemleté ovesné vločky na obalení (nebo nasekané ořechy, strouhaný kokos)

Smícháme si nejprve smetanový sýr společně se sladidlem, arašídovým máslem a holandským kakaem. Až jako poslední ingredienci přidáme rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu, kterou v krému důkladně rozmícháme, a krém nám tak začne okamžitě tuhnout do tvarovatelné hmoty. Z této čokoládové hmoty tvoříme kuličky, které následně obalujeme v rozemletých ovesných vločkách, případně kokosu, oříšcích nebo holandském kakau. Skladujeme v chladu v lednici.

Čokoládové sušenky

img_9422

Na plech čokoládových sušenek potřebujeme:
2 bílky (nebo 1 celé vejce)
60g hustého bílého jogurtu (můžete dát i řecký milko nebo skyr)
30g kokosové mouky
45g rozemletých ovesných vloček
1 lžička (odpovídající 8g) ořechového másla
10g holandského kakaa
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience si smícháme v nelepivé těsto, z kterého tvoříme větší kuličky, které si následně vytvarujeme do tvaru sušenek. Důležité je sušenky nechat dost vysoké, aby se vám pak během pečení příliš neprosušily a zůstaly uvnitř vláčné a měkké (sušenky změknou většinou hned do druhého dne a to právě díky použití kokosové mouky). Sušenky pečeme 20-30 minut při 200C.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s