Exkluzivní vánoční cukroví – část IV.

V neděli jsem vyhlašovala prozatimní konec vánočnímu pečení a jen o 2 dny později tu pro vás mám další 3 recepty (a další 2 už zase v záloze) – a to ne jen tak ledajaké! Tyto druhy vánočního cukroví si totiž nezaslouží jiný přívlastek než právě exkluzivní, a to z jednoho prostého důvodu – svojí chutí naprosto převyšují všechny ostatní (až na plněné ořechy, na ty nedám dopustit). Možná to je zčásti způsobeno pracnějším postupem během  jejich výroby, kterým se ale vůbec nenechte odradit, nicméně největší zásluhu na jejich exkluzivnosti mají bezpochyby lahodné a chuťově vyvážené krémy, kterými je toto cukroví naplněno. A díky tomu, že hlavní ingrediencí těchto krémových náplní je smetanový sýr, a nikoliv galon másla, chutnají naprosto lehounce a nebudete se po nich cítit těžce a nacpaní k prasknutí, ani kdybyste jich snědli celý plech (vážně, mám to vyzkoušené). Jak košíčky, tak vosí hnízda jsou cukrovím, s kterým jsem ve své kuchyni ještě nikdy neměla co do činění, ale právě po jejich ochutnání již vím, že budou mými každoročními vánočními stálicemi. A nakonec bych si i dovolila tvrdit, že když člověk přijde na to co a jak, tak má taková vosí hnízda uplácaná dříve než by vyválel a vykrájel plech medových perníčků.

Vosí hnízda

img_9299

Na těsto, z kterého vytvoříme 10 vosích hnízd, si připravíme:
50g goldessy light
30g rozemletých celozrnných Diabeta piškotů (koupíte v Albertu nebo v prodejnách se zdravou výživou)
20 g najemno rozemletých mandlí
1 lžička holandského kakaa
sladidlo

Na krém do vosích hnízd si smícháme:
50g goldessy light
20g jemného arašídového másla (doporučuji na výrobu krémů hutnější máslo McEnnedy z Lidlu)
20g erythritolu nebo jiného práškového sladidla (ten si na přípravu veškerých krémů nezapomeňte rozemlít na jemnější prášek, ať mají náplně hezky hladkou texturu)

Všechny výše uvedené ingredience na těsto si smícháme a rukama propracujeme v nelepivé těsto. Z těsta si následně vytvoříme 10 kuliček, které vtlačujeme do formy na vosí hnízdo tak, abychom uvnitř vytvořili důlek, který následně celý vyplníme připraveným arašídovým krémem. Spodek hnízda poté uzavřeme celozrnných piškotem, zlehka přitlačíme a vyndáme hnízdečko z formy. Hnízda pro efekt zasypeme sušeným sojovým mlékem a sladujeme v lednici.

Vanilkové košíčky s čokoládovým krémem a strouhaným kokosem

IMG_9317.JPG

Na těsto, z kterého nám vznikne 12 košíčků, potřebujeme:
20g rozemletých ovesných vloček
20g hladké špaldové mouky
10g rozemletých mandlí na moučku
10g mandlového másla (já použila od značky BigBoyButter)
50g goldessy light
sladidlo (s vanilkovou příchutí)

Na čokoládový krém si smícháme:
60g goldessy light
20g hladkého arašídového másla
20g erythritolu
1 lžička holandského kakaa
10g rozpuštěné vysokoprocentní čokolády

Všechny výše uvedené ingredience na těsto si smícháme a rukama vypracujeme v pevné nelepivé těsto, které následně vtlačujeme do kokosovým olejem vymazaných formiček na střední košíčky. Košíčky pečeme 15-20 minut při 180C, po vyndání z trouby je ihned vyklepáváme z formiček a po zchladnutí je plníme připraveným čokoládovým krémem. Košíčky zasypeme trochou strouhaného kokosu, na jejich vrch usadíme vždy jeden lískový oříšek a skladujeme v lednici.

Vanilkové košíčky s arašídovým krémem a přelivem z čokolády

img_9306

Těsto, z kterého nám vznikne 12 košíčků, je stejné jako u předešlého receptu, potřebujeme na něj:
20g rozemletých ovesných vloček
20g hladké špaldové mouky
10g rozemletých mandlí na moučku
10g mandlového másla
50g goldessy light
sladidlo (s vanilkovou příchutí)

Na již osvědčený arašídový krém si smícháme:
50g goldessy light
20g hladkého arašídového másla
20g erythritolu

Všechny výše uvedené ingredience na těsto si smícháme a rukama vypracujeme v pevné nelepivé těsto, které následně vtlačujeme do kokosovým olejem vymazaných formiček na střední košíčky. Košíčky pečeme 15-20 minut při 180C, po vyndání z trouby je ihned vyklepáváme z formiček a po zchladnutí je plníme připraveným arašídovým krémem. Košíčky poté zlehka přelijeme rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou a na jejich vrch usadíme lískový oříšek. Skladujeme v lednici.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s