Vánoční cukroví – část III.

A třetí částí receptů prozatím (chystají se například ještě včelí hnízda nebo vánočka!) zakončuji tento seriál vánočního pečení. Je první adventní neděle (6 hodin ráno), zbývají tedy 4 týdny do Vánoc, a já už pro vás připravila a napekla nějakých 10 druhů. Takže jeden by si řekl, že moje krabice s vánočním cukrovím praská ve švech a já mám více méně splněno – no, realita je taková, že na dně krabičky určené na cukroví najdete maximálně pár pozůstatků po pracnách (které padnou zřejmě za pár hodin společně s ranní kávou) a pár plněných ořechů, které schovávám na ochutnání pro maminu a chce to teda ohromně pevnou vůli, a já tak s vámi budu na Vánoce péct na novo.

Pracnyimg_9001

Na cca 30 kousků pracen potřebujeme:
70g hladké špaldové mouky
30g mandlové moučky (na jemno rozemleté mandle, koupíte v Lidlu)
20g mandlového másla
40g řeckého jogurtu
5g kakaa
1 zarovnaná lžíce zero javorového sirupu (nebo med, agáve)
necelá půl lžička skořice
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience rukama vypracujeme v pevné těsto, které dáme na hodinku odležet do lednice. Poté si z těsta tvoříme malé kuličky, které vtlačujeme do kokosovým olejem vymazaných formiček. Pečeme 20-25 minut při 180C (střed pracen nesmí být měkký) a po dopečení je vyklepneme z formiček a posypeme sušeným sojovým mlékem.

Ořechové šátečkyimg_8874

Na těsto (z kterého vyjde asi 15 kousků) si připravíme:
60g tvarohu
35g hladké špaldové mouky
15g kokosové mouky
sladidlo

Na ořechovou náplň si smícháme:
40g mletých vlašských ořechů
20g erythritolu (nebo jiného práškového sladidla)
1 lžíce zero javorového sirupu (lze nahradit medem, agáve)
případně trocha vody, aby nám náplň držela hezky pohromadě

Všechny výše uvedené suroviny na těsto si smícháme a propracujeme rukama. Vznikne nám hezky tuhé těsto, které dáme na chviličku odpočinout do lednice a mezitím si připravíme z výše uvedených ingrediencí ořechovou náplň. Odpočinuté těsto si pomocí potravinářské folie vyválíme na poměrně tenko, vykrajujeme kolečka, která plníme ořechovou náplní (do každého kolečka stačí lžička náplně) a poté kolečko přehneme stranami k sobě. Pečeme asi 20 minutek při 180C, dokud šátečky nezezlátnou. Náplň bude po vyndání stále tekutá, ale po zchladnutí vytvoří napovrchu pevnou krustičku a uvnitř bude hezky vláčná. Šátečky ještě za tepla poprášíme trochou sušeného sojového mléka.

Linecké cukrovíimg_8999

Již druhý druh těsta na slepované linecké cukroví, které sice již není bez lepku, ale za to se s ním mnohem lépe pracuje a díky menšímu poměru kokosové mouky ztrácí výraznější kokosový nádech.

Těsto je stejné jako na ořechové šátečky, na 20 slepených kousků potřebujeme:
60g tvarohu
35g hladké špaldové mouky
15g kokosové mouky
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience smícháme, propracujeme rukama v pevné těsto a necháme chvíli odpočinout v lednici. Poté pomocí potravinářské folie těsto vyválíme a vykrajujeme do námi zvolených tvarů. Linecké pečeme při 180C 10-12 minut a po zchladnutí slepujeme – já si udělala dva druhy, polovinu si slepila klasickou domácí marmoškou bez cukru a druhou polovinu slepila arašídovým máslem (skvělé je na to máslo z Lidlu, které má super hustou konzistenci a v lednici ještě více ztuhne). Uchovávejte v chladu nebo v lednici.

Plněné ořechyimg_8990

A recept na pro mě vánoční překvapení – plněné ořechy – druh cukroví, které jsem sice znala, ale nikdy zřejmě neokusila, jelikož cokoliv s krémem mě ihned odrazovalo i od pouhého ochutnání. Přitom v této mé zdravé verzi možná předčily i mé nejoblíbenější medové perníčky (snad mi to odpustí).

Na 15 již slepených kousků si na těsto připravíme:
35g hladké špaldové mouky
15g mletých ořechů (já zvolila mandle)
10g ořechového másla (u mě opět mandlové)
40g goldessy light (koupíte v Lidlu – na obalu hledejte název Cream Spread Balance)
lžička kakaa
sladidlo

Na „máslíčkovitou“ ořechovou náplň si smícháme:
50g goldessy light
20g tuhého arašídového másla (opět doporučuji hladké hutné máslo z Lidlu značky McEnnedy)
20g erythritolu nebo jiného práškového sladidla

Výše uvedené ingredience na těsto, z něhož budeme tvořit ořechové skořápky, si rukama vypracujeme v pevné těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici a poté vtlačujeme do kokosovým olejem vymazaných formiček. Při vtlačování těsta do formiček si nezapomeňte nechat uprostřed ořechu důlek, který poté budeme plnit náplní. Skořápky pečeme necelých 15 minut při 180C. Po upečení ořechy ihned vyklepáváme z formiček a po zchladnutí plníme  a lepíme vždy po dvou kouskách k sobě připravenou ořechovou náplní. Po slepení ořechy zasypeme sušeným mlékem a skladujeme v chladu.

DOPŘEJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE! ALE NEZAPOMÍNEJTE, ŽE JE TO VŠE O ROVNOVÁZE. VÁNOCE JSOU POUZE JEDNOU ZA ROK A TAK SI JE PŘEDEVŠÍM NAPLNO UŽIJTE!

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s