Pokračujeme s vánočním pečením – část II.

Je tady další várka vánočních receptů na cukroví, na kterém si pochutnáte a přitom nemusíte mít absolutně žádné výčitky, ani kdybyste nakonec spořádali více kousků než jste si původně naplánovali – což zrovna u kokosek a marokánek nebude žádný zřídka vyskytující se jev, jsou totiž tak dobré, že se jim prostě nedá odolat a budete do té krabice chodit tak dlouho, dokud nezbude ani drobeček. A že zrovna tyto druhy cukroví obsahují nějaký ten med? V případě, že si dáte tu práci s obstaráním si kvalitního medu přímo od včelaře (a ne zpracovaného a znehodnoceného medu z potravinových řetězců), dopřejete prostřednictvím něho tělu řadu vitamínů a prospěšných látek. Ne nadarmo se nazývá tekutým zlatem.

Kokoskyimg_7534

Na malý plech (asi 20 kousků) potřebujeme:
1 větší vaječný bílek
1 velká lžíce (asi 20g) kvalitního medu
50g strouhaného kokosu
špetka soli

Z vaječného bílku si spolu se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, který poté smícháme se zbývajícími ingrediencemi. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou malé hrudky (dost vysoké, aby se kokosky příliš neprosušily a zůstaly po upečení hezky vláčné a měkounké). Pečeme při 160C 20-30 minut dokud kokosky nezačnou chytat zlatavou barvičku.

Marokánkyimg_7677

Na necelý plech (asi 10 středních kousků) potřebujeme:
60g jemných ovesných vloček
60g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (já si po 10g nakombinovala kešu, arašídy, mandle, vlašské ořechy, zlaté rozinky a brusinky)
1 lžíce kokosového oleje
100ml mléka
1 lžíce zero javorového sirupu (lze nahradit medem, agáve sirupem)
sladidlo

Smícháme si spolu jemné ovesné vločky a námi zvolenou směs ořechů a sušeného ovoce. Tuto směs pak na pánvičce za stálého míchání zlehka opražíme na lžíci kokosového oleje, dokud se nám hezky neprovoní. Poté můžeme směs zalít 100ml mléka smíchaného s trochou sladidla a vaříme při mírném plameni, dokud se nám veškeré mléko nevyvaří. Poté odstavíme směs ze sporáku, přidáme k ní lžíci zero javorového sirupu a po zchladnutí z ní tvoříme navlhčenými rukami placičky, které pečeme 20 minut při 180C. Po upečení marokánky přelijeme rozpuštenou vysokoprocentní čokoládou.

Nepečené čokoládové tvarohové kuličkyuntitled-2

Na čokoládové těstíčko, z kterého nám vyjde necelých 20 kousků, potřebujeme:
45g tvarohu
15g kvalitního holandského kakaa
60g bílého jogurtu
20g kokosové mouky
15g rozemletých ovesných vloček
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience si smícháme v hutné těsto, z kterého v dlaních vyvalujeme kuličky, do jejichž středu můžeme ukrýt lískový oříšek. Poté už jen každou kuličku obalíme v rozmixovaném erythritolu na jemný prášek nebo strouhaném kokosu, oříškách, vločkách, holandském kakau, sušeném mléce a uchováváme v chladu v lednici.

Kokosové kuličky Raffaelloimg_9002

na 12 kousků potřebujeme:
30g instatní rýžové kaše
100ml vody nebo mléka
10g strouhaného kokosu
40g light Goldessy (koupíte v Lidlu nebo můžete nahradit gervais, případně by mohla fungovat i ricotta)
10g kokosové mouky
sladidlo

Z rýžové instantní kaše, vody (případně mléka) a sladidla si uvaříme hustou kaši, kterou po stáhnutí z plotýnky a zchladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi, a dáme na hodinku ztuhnout do lednice. Poté z těsta v dlaních koulíme kuličky, do jejichž středu můžeme ukrýt mandličku, a obalujeme ve strouhaném kokosu, kakau, nasekaných oříšcích či ovesných vločkách. Skladujte v chladu v lednici.

Advertisements

One thought on “Pokračujeme s vánočním pečením – část II.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s