Vánoční cukroví – část I.

img_8956

Blížící se Vánoční čas a s ním spojené pečení a příprava všech dobrot světa se zdá tou nejsprávnější dobou na spuštění mého blogu Zdravě Bramborově – blogu věnovanému především mě (Bramboře – blonďaté studentce žijící aktivním způsobem života, 23 letému nadšenci do zdravé výživy, co nekouše a s ostatními lidmi se snáší velmi dobře – pozn. pravdivost posledních dvou tvrzení se odvíjí v závislosti na počtu sacharidů v mé stravě, eventuálně v závislosti na blížícím se PMS) a pečení, protože spolu s mojí stařičkou plynovou troubou tvoříme dokonalou a nerozlučnou dvojku stejně tak dobře jako například duo z Rychlé Roty Chip a Dale nebo Bob a Bobek, králíci z klobouku.

Většina mých receptů, s kterými jste se již mohli setkat na mém instagramovém profilu (a bude tomu tak i nadále) jsou toho nejjednoduššího rázu – jak já ráda říkám, většinou se jedná o recepty se značkou smícháš v jedné míse, protože mě otravuje si i jednou za čas namlít jemné vločky na mouku, natož každý den vyšlehávat bílky na tuhý sníh nebo v jedné míse smíchat tohle, v druhé tamto, v třetí bůhví co a nakonec se modlit, aby výsledné dílo stálo alespoň za to ušpiněné nádobí.

Dopředu bych chtěla upozornit, že když nepočítám mé dva čtyřnohé chlupaté kočičí spolubydlící, jsem jednočlennou domácností, od čehož se odvíjí právě i gramáž na veškeré cukroví a celkově na veškeré mé pečení. Proto pokud máte doma přece jen o pár mlsounů víc, nebojte se gramáž i zněkolikanásobit.

Bezlepkové linecké cukrovíimg_9003

Na necelých 30 již k sobě domácí dokonalou třešnovou marmeládou slepených kousků potřebujeme:
50g kokosové mouky
60g pohankové mouky
1 vejce
40g jablečné přesnídávky bez přidaného cukru
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience spolu smícháme a rukama zpracujeme v pevné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na chviličku odležet do lednice – stačí 10 minut. Poté můžeme těsto pomocí potravinářské folie vyválet na tenký plát, z kterého vykrajujeme námi zvolené tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví pečeme při 180C asi 10 minut. Po zchladnutí k sobě linecké slepíme nejlépe domácí marmeládou bez přidaného cukru a skladujeme v chladu.

Vanilkové rohlíčkyimg_7270

Na jeden plech vanilkových rohlíčků (asi 30 kousků) potřebujeme:
50g mandlové moučky (na jemno mleté mandle z Lidlu)
30g hladké špaldové mouky
10g vanilkového pudinkového prášku
1 vejce
sladidlo (já pro většinu vánočního cukroví používám vanilkové flavdrops)

Všechny výše uvedené ingredience spolu smícháme a rukama zpracujeme v pevné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku odležet do lednice. Poté můžeme z těsta tvarovat rohlíčky, které pečeme 15-20 minut při 180C. Po vyndání z trouby je ihned obalujeme v rozmixovaném erythritolu na prášek společně s trochou vanilkového lusku nebo v sušeném sojovém mléce.

Voňavé medové perníčkyimg_7400

Na 2 plechy perníčků (asi 25 kousků) si připravíme:
30g mandlové moučky
30g rozemletých ovesných vloček
50g hladké špaldové mouky
1 lžíce (asi 15g) kvalitního medu
1 malé vajíčko
1/2 lžičky prášku do pečiva a špetka jedlé sody
1/2 lžičky perníkového koření
1 lžička kakaa
sladidlo

Všechny výše uvedené ingredience si zpracujeme v pevné těsto, které dáme alespoň na půl hodinky odležet do lednice. Poté pomocí potravinářské folie těsto rozválíme na trochu silnější placku a vykrajujeme námi zvolené tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a při 190C pečeme 8-10 minut. Po vyndání z trouby perníčky ihned potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby získaly na lesku. Zdobíme rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou smíchanou s trochou kokosového oleje.

DOPŘEJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE! 🙂

Reklamy

One thought on “Vánoční cukroví – část I.

  1. Ahoj, máš moc hezké inspirativní stránky a rozhodně některé z receptů vyzkouším, obzvlášť mě lákají ty medové perníčky bez kterých prostě nejsou Vánoce 🙂 Jen tak dál 🙂

    To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s